PKN
Protestantse gemeente Tange-Alteveer
 
Ter Overdenking Ter Overdenking

Psalm 121: Nee, hij sluimert niet, hij slaapt niet, de wachter van Israël

Op reis met God

Nog even en de zomervakantie staat voor de deur. Waar gaat de reis deze zomer naar toe? Blijven we dicht bij huis of zoeken we het verder op?
Niet alleen bij onszelf is reizen een thema. Ook in de bijbel vinden we talloze verhalen van mensen die onderweg zijn. Maar het woord vakantie komen we in de bijbel niet tegen.  Wel wordt er nogal wat afgereisd in de bijbel en ook verblijven mensen in tenten.
Abraham woonde in tenten en Abraham maakte ook een enorme reis.
Later reizen de Israëlieten van Egypte naar Kanaän. Een reis van wel 40 jaar. Ze gaan niet de korte route, maar de Heer leidt hen dwars door de woestijn, telkens weer moeten ze hun tenten afbreken en weer opzetten. De Heer kiest deze route bewust, omdat hij hen wil leren op hem te vertrouwen.
Dat kan dus ook: een reis, om op de Heer te leren vertrouwen. Dat speelde natuurlijk ook in de reis die Abraham moest maken.
Misschien is de bekendste reiziger in de bijbel wel Paulus. In het boek Handelingen lezen we van de enorme reizen die hij maakt. Lopend over land, maar ook geregeld per schip.  Nou waren dat geen vakantietrips, maar zendingsreizen. 
Hij schrijft ergens in één van zijn brieven dat hij zich juist dag en nacht heeft ingespannen.
Een reis met een bijzondere lading in de bijbel is een pelgrimstocht. De bestemming van zo’n reis is de tempel in Jeruzalem. Jezus reist als twaalfjarige jongen op die manier naar Jeruzalem. Een pelgrim is onderweg naar zijn God.
Zijn wij als christenen niet net zo goed pelgrims? Je leven is zo’n reis. Je leven lang ben je onderweg naar de ontmoeting met de Heer wanneer je sterft, maar ook als kerk zijn we onderweg. Onderweg naar de jongste dag, de dag waarop Jezus terugkomt in heerlijkheid. Ons leven zou je dus een reis kunnen noemen.
En onderweg is het God die over je waakt. Psalm 121 is echt een psalm voor onderweg.
Voor tijdens de reis naar je vakantiebestemming, maar ook voor je reis door het leven.
Is deze God ook degene die u/jouw en mijn leven bestuurt en ons de weg wijst die we moeten/mogen gaan? Een leven met God brengt je geen grandioos geweldige tijd zonder zorgen en problemen. Kijk maar eens om je heen in deze wereld. Of misschien ken je wel voorbeelden uit je eigen leven. Toch is het leven met God het mooiste leven dat er is. Elke dag gaat Hij weer met  je op pad. Elke dag is Hij weer van de partij. In Psalm 121 lezen we dat hij werkelijk nooit sluimert en slaapt. Hij zal er altijd zijn, wanneer je Hem ook nodig hebt. Hij is je beschermer, Hij is je wachter aan je rechterhand.
Terug naar de zomervakantie. Plannen worden gemaakt, reisschema’s overdacht. Hoe lang gaan we op vakantie?   Waar gaat de reis naar toe enz.? Zo ook de vraag wie er aan  het hoofd van u/jouw en mijn ‘levensreis’ staat. Misschien wel een goed onderwerp om op vakantie over na te denken en met elkaar over te spreken. Waar ter wereld je ook bent.

Marijke van Noordennen


 
terug
 
 
 
Kerkdienst Bekijken of beluisteren
meer
 
Digitaal Kerkblad
https://kerk-alteveer.jouwweb.nl/
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.