PKN
Protestantse gemeente Tange-Alteveer
 
Groen

Groen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Groen is de kleur van nieuw leven, de kleur van hoop, omdat in het voorjaar de aarde weer met nieuw groen getooid wordt. De regenboog om Gods troon, zag eruit als Smaragd, dat is groen. De groene kleur wordt gebruikt voor de gewone zondagen.

De symboliek op het groene kleed
Op het groene kleed staat het chiro-teken, de letters grijpen in elkaar en zo vormen ze samen een bepaald teken. Deze letters lijken wel op onze X en P, maar zijn dat niet. De X is de griekse letter chi (ch-klank). De P is de griekse letter Rho (r-klank). Vandaar dat dit teken ook wel chiro wordt genoemd. Samen vormen zij de eerste letters van de woorden Christus Rex . Christus betekent gezalfde, rex betekent koning, gezalfde koning. Dat een koning gezalfd werd, zegt ons wellicht niet zo veel, maar in de Bijbel wijst de zalving op een speciale roeping en aanstelling in opdracht van God zelf en natuurlijk op de zalving van zijn Geest. De chiro is algemeen verspreid en tot in onze tijd wordt ze gebruikt, bv. op de omslag van bijbels en liedboeken. De cirkel geeft ook hier het Verbond aan.
 

terug
 
 
 
Ere Dienst 21-07-2024
meer
 
 
   
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.