PKN
Protestantse gemeente Tange-Alteveer
 
Rood

Rood

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De kleur rood of scharlaken, werd verkregen door een stof uit scharlakenwormpjes. In de bijbel wordt de kleur scharlaken alleen genoemd in verband met Israël.
De kleur is priesterlijk, vanwege het bloed, dat vloeide bij de offers. Ook spreekt ze van getuigenis en martelaarschap.
Rood is de kleur, die symbool staat voor het vuur, als element van de schepping. Dus:
Rood --- Vuur --- priesterlijk --- Vuur kan verteren, maar ook zuiveren. Zo spreekt het vuur van verzoening. Rood is de kleur van Licht en Warmte. De kleur wordt gebruikt met Pinksteren en bevestiging van lidmaten en ambtsdragers, maar kan op verzoek ook met start- of slotzondagen worden gebruikt of tijdens een huwelijksdienst.

De symboliek op rode het kleed
Op het rode kleed ziet u een gouden kandelaar en we verwijzen hier naar het vierde nachtgezicht van Zacharia (Zach.4) God zelf zorgt ervoor, dat de lamp brandend blijft. Daarmee wil Hij zeggen, dat ze moeten doorgaan met hun werk en de tempel herbouwen. Het vuur daaronder, wijst op de vermeerdering van de Geest en de stralen verwijzen naar de Geest, die uitgaat. Met de cirkel verwijzen we naar het Verbond.
 

terug
 
 
 
Ere Dienst 21-07-2024
meer
 
 
   
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.