PKN
Protestantse gemeente Tange-Alteveer
 
Purper / Paars

Purper / Paars

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De kleur purper werd verkregen, door een bepaalde stof uit de purpervis, die onder water moest worden gevist. (Een gevaarlijke baan die menig visser het leven koste.) De stof was zeer kostbaar en werd alleen gedragen door koningen en rijken. Het valt op dat purper in de bijbel alleen wordt gezien buiten het land Israël, aan het hof van wereldrijken. Purper staat symbool voor Water, als element van de schepping.
Ook staat ze symbool voor de wet. Dus: Purper --- Water --- Wet ----  is de kleur voor schulderkenning, boete doen en tot inkeer komen. Purper wordt gebruikt met advent en tijdens de lijdenstijd maar kan op verzoek ook worden gebruikt bij een rouwdienst.


De Symboliek op paarse het kleed
Op het paarse kleed staan drie kruisen in elkaar verweven, die in kleur ver-schillen, en ook een cirkel. Daarmee geven we de diepte van het lijden en de volkomen verzoening aan. De cirkel staat voor het Verbond.

terug
 
 
 
Ere Dienst 21-07-2024
meer
 
 
   
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.