PKN
Protestantse gemeente Tange-Alteveer
 
Halloween 31-10-2019 Halloween 31-10-2019


Steeds meer kinderen en volwassenen vieren Halloween - niet alleen in Amerika, maar ook in Nederland. Voor sommigen is het een onschuldig griezelfeestje, maar de achterliggende betekenis van het feest gaat verder dan dat. Daarom willen scholen en kerken helpen om Halloween bespreekbaar te maken met kinderen, en om juist het licht en het leven te vieren!

Waar komt Halloween vandaan?

Halloween is ontstaan onder de oude Keltische stammen in wat nu Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk is. De Kelten geloofden in natuurgeesten die zorgden voor bijvoorbeeld vruchtbaarheid, de oogst en het vee. Op specifieke momenten in het jaar eerden de Kelten deze natuurgeesten in het bijzonder. 31 oktober was ook zo’n moment: Samhain, het eind van de oogst en het begin van de winter – het oud en nieuw van de Kelten.

Tijdens Samhain was de grens tussen het rijk van de levenden en van de geesten erg dun. Als je de doden dus wilde eren of om raad vragen, kon je dat tijdens Samhain gemakkelijker doen dan de rest van het jaar. Daarom werden overleden voorouders en andere geesten uitgenodigd, bijvoorbeeld door middel van een lege stoel aan tafel, of door offers voor de deur te leggen - in de vorm van eten en drinken, maar soms ook mensen- en dierenoffers. Er was ook een risico nu de grens met het dodenrijk zo dun was. Om te voorkomen dat de geesten het lichaam van een levende in bezit zouden nemen of zouden meenemen naar het dodenrijk, droegen mensen maskers en/ of verkleedden ze zichzelf als geest.

Hier komt de traditie vandaan om je tijdens Halloweenfeesten griezelig te verkleden en om snoepjes op te halen langs de huizen.

Wat heeft Halloween te maken met het christendom?

In de 9e eeuw, onder paus Gregorius IV, bereikten rooms-katholieke missionarissen de inwoners van o.a. Ierland en Groot-Brittannië. Een deel van hen bekeerde zich (al dan niet gedwongen) tot het christendom, maar een ander deel bleef in het geheim de Keltische natuurgoden eren. In een poging om meer voet aan de grond te krijgen, besloot Gregorius IV om het rooms-katholieke Allerheiligen te verplaatsen van 13 mei naar 1 november. De Engelse naam voor Allerheiligen is All Hallows Eve – dit is verbasterd tot Halloween. De avond voorafgaand aan Allerheiligen (Halloween) viel voortaan samen met Samhain. Met Allerheiligen (1 november) gedenkt de rooms-katholieke kerk alle heiligen die geen eigen feestdag hebben, en tijdens het daaraan gekoppelde Allerzielen (2 november) worden alle overledenen herdacht. Het bezoeken van kerkhoven en het branden van kaarsen hoorden hier ook bij. De paus hoopte dat het christelijke gebruik de plaats zou innemen van de Keltische rituelen, maar juist omdat de feesten zo op elkaar leken, was de vervanging geen overtuigend succes. Verschillende onderdelen van het eeuwenoude Keltische feest zijn nog steeds zichtbaar in moderne Halloweenfeesten.

 
terug
 
 
 

Dienst voor jong en oud. (er is geen kinderkerk)
datum en tijdstip 13-10-2019 om 09:30
meer details

 
Halloween 31-10-2019
Klik op de link voor meer informatie    https://lightinthenight.nl/

  meer
 
Malawi Foto's
Hieronder staat de link voor de Foto's

https://fotoboek.worldservants.nl/2019/malawi/malawi_ma119/elzew03/slideshow
ZIE FOTO'S
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.