PKN
Protestantse gemeente Tange-Alteveer
 
Ter Overdenking Ter Overdenking


‘GOD GAAT NIEUWE DINGEN DOEN’

Joh.21:1-11
"Joh.21: 3-6: ‘Petrus zei: ‘Ik ga vissen.’ ‘Wij gaan met je mee', zeiden de anderen. Ze stapten in de boot, maar de hele nacht vingen ze niets. Toen het al ochtend werd, stond Jezus op de oever, al wisten de leerlingen niet dat het Jezus was. Hij riep: ‘Hebben jullie soms iets te eten?’ ‘Nee', antwoordden ze. ‘Gooi het net aan stuurboord uit,’ riep Jezus, ‘dan lukt het wel.’ Ze wierpen het net uit en er zat zo veel vis in dat ze het niet omhoog konden trekken.’ (NBV) "

Wat een bijzonder verhaal. Als Petrus na zijn verloochening en de dood van Jezus zijn oude beroep weer wil oppakken loopt dat op niets uit. De beroepsvissers vingen de hele nacht niets.
Soms kunnen wij dat gevoel ook hebben; we doen zo ons best, we werken hard voor de Heer, we houden bijeenkomsten, we evangeliseren, maar we zien zo weinig vrucht. Daar kun je moedeloos van worden; zo hard werken voor God en zo weinig bekeerlingen zien.
En dan is daar zomaar Jezus. Hij roept dat ze het net aan de stuurboordkant uit moeten gooien.
Deze vissers hadden de hele nacht niets gevangen, zij wisten precies hoe je vissen moest. Het advies van Jezus lijkt belachelijk; alsof ze dan ineens wel wat zouden vangen. Maar ze gehoorzamen direct; ze gooien het net aan de andere kant van de boot uit.
Wat doen wij? Als we niets ‘vangen’, als bekeerlingen uitblijven? Luisteren we naar Jezus om het eens totaal anders te doen?
Bijzonder dat hier zo nadrukkelijk het getal genoemd wordt van de vissen die gevangen zijn. Hebben zij de vissen geteld of was dit een openbaring door de Geest?
Wijst dit getal op het totaal van de volkeren zoals de kerkvader Hiëronymus zei, omdat er in die tijd 153 soorten vissen bekend waren? Het moet in elk geval iets uitdrukken van de enorme oogst die Jezus zijn discipelen geeft en ons wil geven. De troost van een morgen van zegen die er komen kan na een nacht van mislukking. Een ongekend resultaat voor de evangelieverkondiging. Een ongedachte bloei van de gemeente. De netten aan stuurboord uitgooien, het over een andere boeg gooien, het totaal anders doen. Het doen zoals Jezus het zegt. Dan vangen we veel vis, dan zullen veel mensen gered worden. Door het op een totaal andere manier te doen, een manier waar zelfs doorgewinterde vissers niet aan gedacht hadden.
God wil iets nieuws doen. Wij hoeven alleen maar te luisteren en te gehoorzamen.
Jesaja 43:19: 9: ‘Zie, ik ga iets nieuws verrichten, nu ontkiemt het – heb je het nog niet gemerkt? Ik baan een weg door de woestijn, maak rivieren in de wildernis.’ (NBV)
Anne van der Bijl vertelde eens dat hij in een kerk van tweehonderd bekeerde moslims kwam. Toen hij hun vroeg wie de evangelist was die hun over Jezus had verteld, zeiden ze: ‘Er is geen evangelist geweest, God heeft ons allemaal dromen en visioenen gegeven.’
Ben je klaar voor de nieuwe dingen die God gaat doen?
Deze overdenking is geschreven door Ite Wolters, huispredikant van kruislinks.nl. Het is een overdenking van een aantal jaren geleden, maar het sprak mij aan. Hoe vaak zijn we niet teleur-gesteld in ons zelf en in de activiteiten, diensten etc. die we houden. Doen we het wel goed, waarom kennen we geen groei,??
Dan lees ik dit en vraag ik mijzelf af sta ik open voor God?
Sta ik open om te zien wat hij van mij verwacht?

Ik hoop en bid dat we samen open staan voor de nieuwe dingen die God gaat doen.
Ineke Veldhuis
terug
 
 
 
Liturgie (26-05-2022) (09.30 uur) Hemelvaart Dag
meer
 
Kerkdienst Bekijken of beluisteren
meer
 
Digitaal Kerkblad
https://kerk-alteveer.jouwweb.nl/
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.