PKN
Protestantse gemeente Tange-Alteveer
 
Ter Overdenking
29 sep 2023 Ter Overdenking


Een pelgrimslied, van Salomo.

Als de HEERE het huis niet bouwt, tevergeefs zwoegen zijn bouwers eraan; als de HEERE de stad niet bewaart, tevergeefs waakt de wachter. Het is tevergeefs dat u vroeg opstaat, laat opblijft, brood eet waarvoor u moet zwoegen: de HEERE geeft het Zijn beminde in de slaap (Psalm 127: 1-2)


Waken of slapen?

Waar ligt u ’s nachts wakker van?

Vooropgesteld: ik hoop dat u ’s nachts heerlijk slaapt. Maar dat kan zomaar anders zijn. U ligt wakker omdat u zich zorgen maakt over uw eigen gezondheid. Je ligt wakker omdat je je zorgen maakt over de situatie in de wereld. Je ligt wakker omdat er zoveel te doen is op je werk en je eigenlijk niet meer weet hoe je het aan moet pakken.
Er kunnen heel wat redenen zijn om wakker te liggen.
Liggen we ook wel eens wakker als we denken aan de toekomst van onze gemeente? Is dat dan nodig?
Ja zegt iemand, dat is zeker nodig.
Als we kijken naar vroeger en naar nu, wat is er veel teruggang. En straks, drie vacatures in de kerkenraad. Waar moet dat heen?
Iemand anders zegt: Wat heeft het nog voor zin om wakker te liggen? We hebben al zoveel geprobeerd. En dit is blijkbaar het resultaat. Daar moeten we dan maar vrede mee hebben.
En zo kan ik rustig slapen.
De dichter van Psalm 127 heeft het ook over slaap. Hij dicht ‘de Heere geeft het Zijn beminde in de slaap’ of, de Heere geeft Zijn beminde de slaap…’
En dan valt direct op dat hij een scherpe scheiding maakt tussen hen die de Heer liefheeft (en die zelf de Heer liefhebben) en zij die dat niet doen.
Hij stelt mensen die God dienen tegenover mensen die het leven in eigen kracht wel aan kunnen.
Die laatste groep doet zijn werk uiteindelijk tevergeefs. En zij die op God vertrouwen ontvangen uit genade dat wat zij nodig hebben… Maar hoeven die gelovigen dan helemaal niks te doen?
Krijgen ze wat ze nodig hebben zomaar in hun slaap?
Nou, dat bedoelt de dichter ook niet te zeggen. Maar wat bedoelt hij dan wel?
Allereerst wijst de dichter er ons op dat het leven zelf begint bij God. Hij heeft ons gemaakt. Hij heeft recht op ons hele leven en Hij wil voor ons zorgen. In alles wat wij moeten en mogen doen. Hij is het startpunt.
We lezen dat Hij zelf degene is die het huis moet bouwen. Hij is het die de stad moet bewaken, want anders blijft die stad kwetsbaar hoeveel wachters er ook op de muren staan. Hij is het die Zijn zegen moet geven over de inspanningen op het land. Anders kunnen wij mensen nog zo hard werken en best wel resultaat boeken, maar is dat uiteindelijk vruchteloos.
Kun je er niets mee.
God vraagt van ons dat wij ons aan Hem toevertrouwen. En dan geeft Hij rust. Kun je met een gerust hart slapen. Maar betekent dat dan lekker luieren?
Nee. Hij schakelt ons volledig in. Maarten Luther schrijft in zijn commentaar op deze psalm: ‘Gods zegen gaat schuil in onze inspanning’. Met andere woorden: onze inzet doet er toe. Nee dan vraagt God niet het onmogelijke van ons.
Wij hoeven niet vanuit het niets ons werk te doen. De gemeente op te bouwen… Wij kunnen dat niet eens.
Maar wij moeten in afhankelijkheid van de Heere onze weg gaan.
Met volledige inzet!
Je zou kunnen zeggen dat het dienen van God ons niet passief maakt, maar juist de kracht geeft om met extra energie en extra vreugde ons werk te doen. In ons dagelijks leven, maar ook in de kerk.
Vreugde omdat we weten dat wat wij doen we dat mogen doen met Gods zegen. Dat wij mogen planten en Hij bij machte is om groei te geven. Dat het uiteindelijk ook niet van ons afhangt hoe die groei plaatsvindt en of er groei plaatsvind….
Dat geeft een stuk ontspanning. Het hangt niet van ons af. En als wij ons inzetten met als doel, de eer van God dan mogen wij ’s avonds rustig gaan slapen. Zowel Luther als Paus Johannes de 23e baden elke avond voor het slapen gaan: Heere God het is uw kerk, ik ga nu slapen.
Zo mogen wij na onze inzet voor de kerk die kerk aan Hem zelf overgeven. Het is Zijn kerk. En zo mogen wij elke morgen weer opnieuw beginnen aan de taak die op ons wacht. En hoe beginnen we dan?
Met gebed, in het besef dat wij een God hebben die hoort.

Ds. J. Admiraal
terug
 
 
 
Liturgie (03-12-2023) (09:30 uur)
meer
 
Chr.Jeugdclub 12-15 JAAR
meer
 
Harkema uit Kapuna
meer
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.